Brouwerij De Snor
Het ontstaan
Nadat Gert met pensioen ging als docent Engels startte hij in 2015 met hobbybrouwen. Als amateurbrouwer experimenteerde hij in de kelder van zijn huis in Arnhem met het brouwen van speciaalbier. Het eerste bier werd een sterke blonde: De “Gele snor”. Het goudgele bier met gember bruiste nogal tijdens het brouwen en bleef in de snor van Gert hangen. Zo ontstond al snel de naam van de brouwerij. Al gauw kwam er een tweede -prijswinnend- biertje bij: de “wijze snor”.


Intussen brouwde Gert in zijn keldertje enthousiast voort, daarbij vaak geholpen door zijn buurman én oud-leerling Nick. In 2018 besloten ze samen “commercieel te gaan”. Hun beider stamkroeg Nescio werd de eerste horeca-klant, en ook slijterij Wijnhuis Sonsbeek ging de bieren van De Snor verkopen.
Nu nog steeds kunt u onze bieren proeven bij deze ambassadeurs van het eerste uur, of vraag ernaar in uw lokale horeca of slijterij!
In 2019 is Jaap aangesloten bij Gert & Nick, en zijn de eerste stappen gezet om een echte professionele brouwerij op te gaan zetten. Gekozen werd voor de locatie in Velp waar we nu nog steeds ons bier brouwen. Een oude autogarage werd volledig gestript en duurzaam heringericht. Zo is er gekozen voor vloerverwarming, dubbele wanden & dakisolatie én een dak vol zonnepanelen, om de milieu-impact zo klein mogelijk te houden! Tijdens de renovatie werd het pand “aan de voorkant” – oftewel aan de Hoofdstraat – volledig in oude glorie hersteld en werd de productiehal achterin ingericht als brouwhuis met proeflokaal. Onze brouwerij is dus aan de “achterkant” toegankelijk via de Oranjestraat in Velp. Nadat Gert voor de tweede keer met pensioen ging, en Nick verderging in zijn andere werkzaamheden heeft Jaap vanaf 2022 Brouwerij De Snor als eenmanszaak voortgezet.
De brouwerij
De brouwerij is compleet door de brouwers zelf samengesteld en in elkaar gezet. Na tips en adviezen van bekenden in de brouwwereld, is er flink getest en geoptimaliseerd en is de brouwerij vanaf 2023 in gebruik genomen waar we 1000 liter bier per keer kunnen brouwen. De brouwerij is met zo’n capaciteit gebouwd dat er – buiten de groei van De Snor – ook bieren van andere partijen gebrouwen worden. Zie voor mogelijkheden de pagina ‘Samenwerken’.
We proberen in onze brouwerij zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Zo werken we met warmteterugwinning, zodat we niet elk brouwsel opnieuw volledig hoeven op te warmen. Ook is het pand bestempeld met een A++ milieulabel, hebben we meer dan 200 zonnepanelen én werken we samen met lokale boeren voor de granen en de verwerking van de bierbostel als veevoer.
“Bier brouwen doe je niet zomaar
Daar zit heel veel liefde en knowhow
in, dat proef je bij elke Snor!”
Jaap Lok | Eigenaar Brouwerij de Snor
